Siirry sisältöön

Hae jatkuvan haun kautta ja suorita hevostalouden perustutkinto. Lue lisää >>>

Kengittäjän koulutuspolku: Matka hevosten hyvinvoinnin tukijaksi

Artikkelin pääkuva: Kengitys ja Hevospalvelu M. Simonen

Hevosten terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitäminen on olennainen osa hevosharrastusta ja ammattimaista hevostenhoitoa. Yksi keskeisimmistä tekijöistä tässä prosessissa on kengittäjä, joka vastaa hevosten kavioiden kunnosta ja kengityksestä. Tässä artikkelissa teemme katsauksen kengitykseen, kengittäjän koulutukseen ja koulutuspolkuun Hevosopistolla.

Opiskelija Sami Koivisto tekemässä hevosenkenkää.

Kengittäjän rooli ja koulutuksen tarve

Hevosopiston erikoisammattitutkinnon kengityksenopettaja Mikko Salminen kertoo, että kengityksen tarkoitus on lähtökohtaisesti suojata kaviot liialliselta kulumiselta sekä talvella liukastumiselta. Näiden lisäksi on tärkeää huolehtia, että kavion ja jalan asennot sekä liikeradat säilyvät hevosen yksilöllisen rakenteen mukaisina. Yleisimmät merkit siitä, että hevosen kaviot tarvitsevat hoitoa ovat, kun kavio on kasvanut pitkäksi ja muuttanut jalan asentoa sekä liikerataa hevosen kannalta epäedullisemmaksi, tai kun kenkä on kulunut niin ohueksi, että sen jäljelle jääneistä ominaisuuksista ei ole enää hyötyä hevoselle.

Kengittäjän rooli on monipuolinen ja tekniikkaa vaativa. Hän on vastuussa kavioiden hoidosta, kengityksestä sekä osaltaan myös hevosten liikkumisen ja terveyden tukemisesta. Hyvin kengitetty hevonen voi liikkua mukavasti ja välttää monia jalkojen terveysongelmia. Siksi kengittäjän koulutus on välttämätöntä hevosten omistajien ja tallien kannalta.

Kengittäjän työssä tarvitaan paitsi teknistä osaamista myös hevostenkäsittely ja -lukutaitoa.  Hyvä fyysinen kunto on eduksi, sillä työ on fyysistä ja tarkkuuttaa vaativaa. Ymmärrys hevosen anatomisista rakenteista ja liikkeistä on keskeistä, koska kengitysratkaisut perustuvat näihin seikkoihin. Lisäksi jatkuva kouluttautuminen ja alan kehityksen seuraaminen ovat olennainen osa ammatillista kehittymistä.

Opiskelija perehtyy useisiin eri aihealueisiin, jotka liittyvät kengityssepän ammattiin, näitä ovat muun muassa anatomian tuntemus, hevosen rakenteen ja liikkeen ymmärtäminen sekä teknisten taitojen opiskelu niin kavion vuolemisessa kuin kengän taonnassakin,” kertoo Mikko Salminen.

Ypäjän Hevosopiston kengityksen erikoisammattitutkinnon opettaja Mikko Salminen työn touhussa. Salminen on voittanut mm. kengitysseppien Suomen mestaruuden vuonna 2021.

Kengittäjän koulutuksen ytimessä

Hevosopisto tarjoaa laadukasta koulutusta hevosalalle. Kengittäjän koulutuspolku kouluttaa opiskelijoita perusteista aina edistyneempiin kengitystekniikoihin. Koulutus on suunniteltu tarjoamaan opiskelijoille vankan teoreettisen pohjan ja runsaasti käytännön kokemusta.

Koulutus on muuttunut vuosien varrella, mutta työ on sama. Tällä hetkellä koulutus on hyvällä tasolla, koska meillä on porrastettuna kaikki kolme tutkinnontasoa eli perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkinto. Niiden edetessä opiskelija oppii kengityksen eritaitoja,” kertoo Hevosopiston kengityksen opettaja Mauri Anttonen.

Jatkuva koulutus ja alan seuraaminen on tärkeää. Vaikka hevosen anatomia ei muutu, uusia tekniikoita, työvälineitä, tarvikkeita, tutkimustuloksia tulee jatkuvasti lisää ja niistä voi olla hyötyä nykypäivän kengitystyössä, ” tietää Salminen.

Sami Koivisto ja Hanna-Mari Viitala aloittivat syksyllä 2023 peruskengityksen tekemisen tutkinnon osan.

Kengittäjän koulutuspolku Hevosopistolla

Opiskelijat aloittavat koulutuksensa perusteista, kuten hevosen anatomian ja fysiologian, kavioiden rakenteen ja terveyden sekä kengityksen perusasioiden opiskelussa. Hevostalouden perustutkinnon osa peruskengityksen tekeminen, on monelle ensimmäinen askel kohti kengittäjän uraa. Sami Koivisto ja Hanna-Mari Viitala ovat aloittaneet syksyllä 2023 peruskengityksen tekemisen tutkinnon osan.

Hain koska halusin oppia uusia taitoja. Lähijaksoilla Hevosopistolla on todella mukava käydä, ja parasta opinnoissa on, kun pääsee kengittämään, ”kertoo Sami Koivisto opinnoista.

Koulutusohjelmaan kuuluu olennaisesti käytännön harjoittelua. Opiskelijat pääsevät työskentelemään kokeneiden kengittäjien valvonnassa erilaisten hevosten parissa, mikä antaa heille arvokasta kokemusta ja varmuutta työhönsä.

Hevosen kengittämisessä on tärkeää osata lukea hevosta. Kaikki hevoset ovat erilaisia ja yksilöitä sekä päivätkin ovat erilaisia”, neuvoo Hanna-Mari Viitala. Kengittäjäksi haaveilevalla on hyvä olla hevostalouden perustutkinto, hevostenhoitaja, suoritettuna tai ainakin hyvä kokemus hevosten käsittelystä. Hevosopiston kengityksenopettaja Mauri Anttonen kertoo, että kengittämistä ei tarvitse osata, kun hakeutuu peruskengityksen tutkinnon osaan.

Perustutkinnon osassa opetellaan nimensä mukaisesti kengityksen perusteet. Opiskelija osaa koulutuksen jälkeen muun muassa muotoilla, sovittaa ja kiinnittää kengän sekä ottaa työssään huomioon kavion ja jalan anatomian.

Kengittäjän ammattitutkinto avaa ovet ammattitaitoiseen ja itsenäiseen työskentelyyn hevosten parissa. Tämä tutkinto sopii erityisesti niille, joilla on jo taustallaan koulutusta tai työkokemusta hevosten kengityksen parissa ja jotka haluavat viedä osaamisensa seuraavalle tasolle. Tutkinnon suorittanut hallitsee hevosten kengityksen rutiininomaisesti ja osaa toimia itsenäisenä yrittäjänä. Koulutus antaa vankan perustan sekä käytännön kokemusta erilaisten hevosten kengityksestä.

”Huolellisesti ja tarkasti suoritetulla peruskengityksellä päästään yllättävän pitkälle, mutta toki ammattitaitoisen sepän on hyvä opiskella ja perehtyä erilaisiin kaviosairauksiin ja vammoihin sekä niiden erityyppisiin hoitomuotoihin kengityksen ja kaviohoidon osalta,” kertoo Mikko Salminen kengittäjän ammattista.

Kengityssepän erikoisammattitutkinto avaa oven huippuosaajaksi hevosten kengityksen maailmassa. Koulutuksen aikana opit erikoiskengityksen salat, sairaskengityksen taidon, kengitysmateriaalien työstämisen sekä varsojen jalka-asentojen korjaamisen. Tämä tutkinto on niille, joilla on jo vankka kokemus ja rutiini kengitystyössä ja jotka haluavat laajentaa osaamistaan ja tavoitella kansainvälistä huippuosaamista.

Opiskelijat oppivat tekemään tunneilla myös työvälineitä. Tässä valmistuu lyömäveitsi.

Yhteenveto

Kengittäjän koulutuspolku valmistaa opiskelijoita menestyksekkääseen uraan hevosten hyvinvoinnin tukijoina. Koulutuspolku alkaa perusopinnoista ja etenee käytännön harjoitteluun ja edistyneisiin kengitystekniikoihin. Kolme tutkintotasoa tarjoaa vankan perustan ja mahdollisuuden jatkuvaan kehittymiseen alan ammattilaisena.  

”Hakijoita kengityskoulutuksiin on mukavasti ja kengittäjille on hyvin töitä tarjolla. Kengittäjän työ on itsenäistä ja monipuolista,”kertoo MauriAnttonen kengityksen kiinnostavuudesta.

”Jos ala tuntuu kiinnostavalta, mikään ei estä kokeilemasta ammatin sopivuutta itselle.  Tällä alalla tarvitaan rauhallisuutta, tietynlaista rohkeutta sekä motivaatiota ammatissa menestymiseen