Hevosopiston järjestysäännöt ja suunnitelma kurinpitomenettelystä
Hevosopiston järjestyssäännöt on laadittu ammatillisesta koulutuksesta annetun lain 531/2017 mukaisesti. Järjestyssäännöt koskevat kaikkia Hevosopiston opiskelijoita. Järjestyssääntöjen tavoitteena on taata jokaiselle opiskelijalle ja työntekijälle turvallinen opiskeluympäristö ja työympäristö. Järjestyssäännöillä edistetään työrauhaa ja viihtyvyyttä sekä opiskeluympäristön turvallisuutta ja näin edesautetaan oppimis- ja kasvatustavoitteiden saavuttamista.Jokaisella Hevosopiston opiskelijalla on oikeus yhdenvertaiseen ja tasa-arvoiseen kohteluun, oikeus henkilökohtaiseen vapauteen ja koskemattomuuteen sekä oikeus yksityiselämän suojaan. Hevosopisto edistetään kulttuurisesti moninaista ilmapiiriä ja kulttuurien välistä ymmärrystä.
Rehtori voi tarpeen mukaan antaa sääntöjä täydentäviä ohjeita.
1. Järjestyssääntöjen noudattaminen
Järjestyssääntöjä noudatetaan opiskeluun liittyvissä tiloissa, tilanteissa ja tilaisuuksissa. Työelämässä noudatetaan ensisijaisesti työpaikan järjestyssääntöjä. Hevosopistolla noudatetaan hyviä käytöstapoja ja opiskelutovereita ja henkilöstöä kunnioitetaan.
Kaikenlainen alkuperään, sukupuoleen, uskontoon, ikään, kieleen, vakaumukseen, mielipiteeseen, terveydentilaan, vammaisuuteen tai muuhun henkilöön liittyvään syyhyn pohjautuva kiusaaminen tai häirintä ja seksuaalinen häirintä on kielletty.
2. Opiskeluun osallistuminen
Opiskelijan tulee säännöllisesti osallistua henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelmansa mukaiseen opetukseen, ohjaukseen sekä näyttöihin ja muuhun osaamisen osoittamiseen. Opiskelijan tulee suorittaa tehtävänsä tunnollisesti sekä noudattaa annettuja ohjeita. Opiskelijalla tulee olla opintojen edellyttämät varusteet ja välineet mukana oppitunneilla. Opiskelijan pitää ilmoittaa poissaolostaan ilman viivytystä vastuuohjaajalle. Pyydettäessä opiskelijan täytyy toimittaa lääkärin tai terveydenhoitajan antama todistus. Tämä koskee myös työelämäjaksoja. Työelämäjaksoilla poissaoloista pitää ilmoittaa opettajalle ja työelämäjakson
työpaikkaohjaajalle. Opiskelija katsotaan eronneeksi, jos on ilmeistä, että hänen tarkoituksenaan ei ole osallistua henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaiseen opetukseen ja näyttöihin tai muuhun osaamisen osoittamiseen eikä hän ole esittänyt poissaololleen perusteltua syytä tai hän ei ole suorittanut valmentavaa koulutusta säädetyssä ajassa. Opiskelija katsotaan eronneeksi
myös silloin, kun hän itse ilmoittaa kirjallisesti eroamisestaan. Opiskelijalla on oikeus väliaikaisesti keskeyttää opiskeluoikeutensa lain 96§:ään kirjattujen syiden nojalla. Vastuuohjaaja seuraa opiskelijan opintojen etenemistä ja poissaoloja. Poissaolojen toistuessa tai jatkuessa tai jos opinnot eivät etene, vastuuohjaaja toimii pedagogisen tuen prosessin mukaisesti. Plagiointi ja lunttaus ovat kiellettyjä. Lunttaus tarkoittaa vilppiä kokeessa. Plagiointi on toisen työn esittäminen omana työnään
3. Opiskeluvälineet ja – varusteet
Opiskelijalla tulee olla asianmukainen opiskeluvälineistö opiskelutilanteissa. Oppilaitoksen omaisuutta tulee käsitellä huolellisesti. Opiskelijalla on omaisuuden vahingoittamisesta tai katoamisesta aiheutuva korvausvelvollisuus. Opiskelija on velvollinen käyttämään oppilaitoksen ohjeiden ja alakohtaisten työturvallisuusmääräysten mukaisia suoja-asuja ja –varusteita. Havaituista vioista, puutteista, vaaroista ja tapaturmista on välittömästi ilmoitettava henkilökunnalle.
4. Mobiililaitteiden käyttäminen ja sosiaalinen media
Sosiaalisen median palveluiden käyttö on sallittua oppitunneilla vain, jos se kuuluu oppitunnin sisältöön. Virheellisen tiedon ja asiattomuuksien levittäminen oppilaitoksesta tai työssäoppimispaikasta ja niiden henkilökunnasta tai opiskelutovereista on kiellettyä.
Vaitiolovelvollisuus koskee työssäoppimisjaksojen potilasasioita, muita arkaluontoisia asioita tai liikesalaisuuksia myös sosiaalisen median osalta. Opetustilanteissa kuvaaminen ja äänittäminen edellyttävät lupaa opettajalta, työpaikkaohjaajalta, asiakkailta ja opiskelukavereilta. Toisesta henkilöstä oppitunnilla otettua valokuvaa tai videota ei saa julkaista ilman tämän lupaa internetissä, sosiaalisessa mediassa tai muussa julkisessa paikassa.
5. Työturvallisuus ja työsuojelu
Opiskelijan tulee noudattaa yleisen turvallisuuden sekä palo- ja työturvallisuuden varalta annettuja määräyksiä. Tapaturman sattuessa on annettava ensiapua, ilmoitettava tapaturmasta välittömästi lähimmälle oppilaitoksen henkilökuntaan kuuluvalle sekä tarvittaessa hälyttää apua yleisestä hätänumerosta 112. Häiritsevän tai turvallisuutta vaarantavan opiskelijan poistaminen (Laki ammatillisesta koulutuksesta 87§) Rehtorilla ja opettajalla (yhdessä tai erikseen) on oikeus poistaa luokkahuoneesta tai muusta opetustilasta taikka koulutuksen järjestäjän tilaisuudesta opiskelija, joka ei noudata lain 85§:n mukaista poistumismääräystä. Rehtorilla ja opettajalla on
myös oikeus poistaa oppilaitoksen alueelta opiskelija, joka ei poistu saatuaan tiedon opetukseen osallistumisen eväämisestä. Jos poistettava opiskelija koettaa vastarintaa tekemällä välttää poistamisen, rehtorilla ja opettajalla on oikeus käyttää tarpeellisia voimakeinoja. Opiskelijan poistamisessa ei saa käyttää voimankäyttövälineitä.
6. Päihteet ja vaaralliset esineet
Opettajan ja rehtorin oikeus ottaa haltuun esineitä tai aineita sekä tarkastaa opiskelijan tavarat (Laki ammatillisesta koulutuksesta 80§, 89§-92§) Oppilaitokseen ei saa tuoda eikä työpäivän aikana pitää hallussa sellaista esinettä tai ainetta, jonka hallussapito on muussa laissa kielletty tai jolla voidaan vaarantaa omaa tai toisen turvallisuutta taikka joka erityisesti soveltuu omaisuuden vahingoittamiseen, ja jonka hallussa pidolle ei ole hyväksyttävää syytä. Terä- ja ampuma-aseiden ja voimankäyttövälineiden sekä vaarallisten aineiden tuominen oppilaitoksen alueelle on kielletty. Rehtorilla tai opettajalla on yhdessä tai erikseen oikeus ottaa haltuunsa työpäivän aikana
opiskelijalta esine, joka vaarantaa omaa tai toisen turvallisuutta. Rehtorilla tai opettajalla on työpäivän aikana oikeus tarkastaa opiskelijan mukana olevat tavarat, opiskelijan hallinnassa olevat oppilaitoksen säilytystilat ja päällisin puolin hänen vaatteensa sellaisen esineen tai aineen haltuun ottamiseksi, jolla voidaan vaarantaa omaa tai toisen turvallisuutta. Opiskelijalle ilmoitetaan ennen tarkastusta syy, jonka vuoksi tarkastus tehdään. Jos opiskelija koettaa vastarintaa tekemällä välttää esineen tai aineen poisottamisen, rehtorilla ja opettajalla on oikeus käyttää välttämättömiä voimakeinoja. Esineen tai aineen poistamisessa ei saa käyttää voimankäyttövälineitä. Haltuun ottamisesta ja tarkastamisesta ilmoitetaan alaikäisen opiskelijan huoltajalle. Tupakoinnissa noudatetaan yleistä tupakkalakia. Tupakointi on kielletty oppilaitoksen alueella, samoin sähkötupakka ja nuuskan käyttö. Päihdyttävien aineiden hallussapito, käyttäminen ja niiden vaikutuksen alaisena esiintyminen oppilaitoksen alueella sekä oppilaitoksen järjestämissä tilaisuuksissa on kielletty. Oppilaitos voi velvoittaa opiskelijaa esittämään huumausainetestiä koskevan todistuksen, mikäli on perusteltua aihetta epäillä, että opiskelija on huumausaineiden vaikutuksen.
7. Ajoneuvoliikenne
Ajoneuvoliikenteessä tulee oppilaitoksen alueella noudattaa äärimmäistä varovaisuutta ja annettuja ohjeita. Pysäköinti on sallittu vain merkityillä parkkipaikoilla.
8. Järjestyssääntörikkomukset
Laki ammatillisesta koulutuksesta 531/2017 85 §
Kurinpito
Opiskelijalle voidaan antaa kirjallinen varoitus, jos hän:
1) häiritsee opetusta;
2) käyttäytyy väkivaltaisesti tai uhkaavasti opiskeluympäristössä;
3) menettelee vilpillisesti tai muuten rikkoo oppilaitoksen tai muun opiskeluympäristön järjestystä;
4) kieltäytyy 84 §:ssä tarkoitetun huumausainetestiä koskevan todistuksen esittämisestä;
taikka
5) on 84 §:ssä tarkoitetun selvityksen perusteella käyttänyt huumausaineita muihin kuin lääkinnällisiin tarkoituksiin siten, että hänen toimintakykynsä on heikentynyt.
Jos teko tai laiminlyönti on vakava tai jos opiskelija jatkaa 1 momentissa tarkoitettua käyttäytymistä kirjallisen varoituksen saatuaan, hänet voidaan erottaa oppilaitoksesta määräajaksi, enintään yhdeksi vuodeksi. Oppivelvollisuuslaissa tarkoitettu oppivelvollinen voidaan kuitenkin erottaa enintään kolmeksi kuukaudeksi. Oppivelvollisuuden suorittamisesta määräaikaisen erottamisen aikana säädetään oppivelvollisuuslain 8 §:ssä. (30.12.2020/1218). Opetusta häiritsevä, väkivaltaisesti tai uhkaavasti käyttäytyvä taikka toisen henkeä tai terveyttä vaarantava opiskelija voidaan määrätä poistumaan jäljellä olevan oppitunnin ajaksi luokkahuoneesta tai muusta tilasta, jossa opetusta annetaan, taikka koulutuksen järjestäjän järjestämästä tilaisuudesta.
Opiskelijan osallistuminen opetukseen voidaan evätä enintään kolmen työpäivän ajaksi, jos on olemassa vaara, että toisen opiskelijan taikka oppilaitoksessa tai muussa opetustilassa työskentelevän turvallisuus kärsii opiskelijan väkivaltaisen tai uhkaavan käyttäytymisen vuoksi taikka opetus tai siihen liittyvä toiminta vaikeutuu kohtuuttomasti opiskelijan häiritsevän käyttäytymisen vuoksi. Epäämisen aikana opiskelijalle on järjestettävä 99 §:ssä tarkoitettuna opiskelijahuoltona mahdollisuus keskustella henkilökohtaisesti opiskelijahuollon psykologin tai kuraattorin kanssa. Lisäksi opiskelijalle on järjestettävä muu hänen tarvitsemansa tuki epäämisen
aikana ja opiskelijan palatessa opetukseen. Opiskelijalle tehdään suunnitelma opetukseen palaamisen tukemiseksi. (11.3.2022/164).
Jos opiskelija kieltäytyy 82 §:n 1 momentissa tarkoitetuista terveydentilan toteamiseksi suoritettavista tarkastuksista ja tutkimuksista, häneltä voidaan pidättää oikeus opiskeluun siihen asti, kunnes hän suostuu tarvittaviin tarkastuksiin ja tutkimuksiin. Jos opiskelija kieltäytyy 82 §:n 4 momentissa tarkoitetusta rikosrekisteriotteen nähtäväksi antamisesta, häneltä voidaan pidättää oikeus opiskeluun siihen asti, kunnes hän suostuu toimittamaan rikosrekisteriotteen nähtäväksi. Oppivelvollisen opiskeluoikeuden peruuttamisesta ja palauttamisesta, määräaikaisesta erottamisesta, asuntolasta erottamisesta sekä opiskeluoikeuden pidättämisestä päättävä taho on
koulutuksen järjestäjän kotipaikan mukaisen kunnan asettama toimielin. Kyseinen toimielin ottaa asian käsiteltäväkseen ja päätettäväkseen rehtorin ehdotuksesta. Koulutuksen järjestäjän asettama monijäseninen toimielin päättää muiden kuin oppivelvollisten
opiskeluoikeuden peruuttamisesta ja palauttamisesta sekä näihin kohdistuvista kurinpitotoimista. Muiden kuin oppivelvollisten osalta korkeintaan kolmen kuukauden määräaikaisesta erottamisesta päättää rehtori.
Hyväksytty hallituksessa 21.3.2024
Ypäjän Hevosopiston asuntolan järjestyssäännöt
Näiden järjestyssääntöjen tarkoitus on edistää kaikkien asuntolassa asuvien turvallisuutta ja viihtyisyyttä sekä turvata mahdollisuus häiriöttömään opiskeluun ja asumiseen. Näiden lisäksi asuntoloissa noudatetaan Ypäjän Hevosopiston järjestyssääntöjä ja asuntolakohtaisia asumisohjeita. Järjestyssääntöjä sovelletaan myös asuntolassa vieraileviin henkilöihin. Asukas on vastuussa siitä, että hänen vieraansa noudattavat järjestyssääntöjä.
Asumisoikeus
Opiskelija-asuntolassa saavat asua ja yöpyä vain ne henkilöt, joille asumisoikeus on myönnetty. Asumisjärjestystä saa muuttaa vain asuntolan ammattiohjaajan luvalla. Asuntolassa asumiseen on oikeutettu silloin, kun on oman henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukainen opiskelupäivä. Jos opiskelija ei osallistu opintoihin, hänellä ei ole oikeutta asuntolapaikkaan. Työelämässä tapahtuvan oppimisen aikana (mikäli kesto on yli 4 vko) huone vapautetaan Ypäjän Hevosopiston käyttöön.
1. Asuntolan asumisrauha
Jokainen asukas vastaa asumis- ja opiskelurauhan säilyttämisestä. Asuntola-alueella on hiljaisuus klo 22–06. Tänä aikana vierailut toisten soluhuoneissa on kielletty. Ulkopuolisten vieraiden oleskelu asuntolassa on kielletty kaikkina aikoina.
2. Sairastuminen
Sairastunut opiskelija lähtee kotiin sairastamaan niin pian kuin mahdollista.
3. Viikonloppumajoituslupa
Asuminen asuntolassa muina kuin opiskeluviikonloppuina on kiellettyä. Perustelluista syistä rehtori voi myöntää opiskelijalle luvan viikonloppu- tai muuhun asumiseen.
4. Avaimet
Asukkaalle annetaan avain asumisoikeuden ajaksi. Avaimen kopiointi ja toiselle luovuttaminen on kiellettyä. Asukas on vastuussa avaimen katoamisesta ja on korvausvelvollinen uudelleen sarjoituksesta ja avaimen teettämisestä aiheutuneista kustannuksista.
5. Opiskelija-asuntolan omaisuudesta huolehtiminen
Opiskelija-asuntolan omaisuutta on käsiteltävä huolellisesti. Vahingon aiheuttamista kustannuksista on asukas korvausvelvollinen. Oppilaitos ei vastaa asuntolassa säilytettävästä opiskelijan henkilökohtaisesta omaisuudesta. Asukkaiden vastuulla on soluasunnosta lähtiessään lukita ovet, sulkea ikkunat sekä sammuttaa valot ja sähkölaitteet. Kiinteistössä havaituista vioista tulee ilmoittaa asuntolan ammattiohjaajalle. Palovaroittimet ovat lakisääteisiä turvavarusteita ja niihin kajoaminen on kiellettyä.
6. Yleinen siisteys ja järjestys
Jokainen asukas on vastuussa käyttämänsä huoneen, solun yhteisten tilojen ja asuntolan ympäristön yleisestä siisteydestä. Siisteydessä tulee noudattaa annettua siivoussuunnitelmaa ja toimia sen mukaisesti. Mahdollisiin siivoussuunnitelman toteuttamisen laiminlyönteihin puututaan. Mikäli soluun joudutaan tilaamaan erillissiivous, se laskutetaan asukkailta. Asunnossa tehdään asukkaan muuttaessa lähtötarkastus, jolloin todetaan asunto luovutuskelpoiseksi. Hevosten varusteiden peseminen, kuivattaminen ja säilyttäminen asuntoloissa ja yhteisissä pesutiloissa on kiellettyä.
7. Kiusaaminen ja toisen omaisuuteen kajoaminen
Kiusaaminen ja häirintä sekä toisen opiskelijan omaisuuden ottaminen tai rikkominen on ehdottomasti kielletty.
Tupakointi, tupakan vastikkeet, tupakkajäljitelmät ja päihdyttävät aineet
Hevosopisto on savuton oppilaitos. Tupakointi, tupakkatuotteiden, tupakan vastikkeiden, tupakointivälineiden, sähkösavukkeiden ja tupakkajärjestelmien käyttö ja käsittely ei ole sallittua Hevosopiston alueella. Tupakkatuotteiden hallussapito on kielletty alle 18-vuotiailta. Päihdyttävien ja huumaavien aineiden tuonti, hallussapito ja nauttiminen sekä niiden vaikutuksen alaisena esiintyminen opiskeluun liittyvissä oppimisympäristöissä ja opiskelijaasuntolassa on kielletty (L531/2017, 41/1986, L373/2008, L39/1889, luku 50). Tupakkatuotteiden ja päihteiden myyminen ja välittäminen sekä huumausaineiden hallussapito on aina rikos ja siitä
ilmoitetaan poliisille. Hevosopistolla on oma päihdetyön malli.
8. Kuvaaminen, videoiminen ja tallenteiden levittäminen
Kuvaaminen ja videoiminen ja tallenteiden levittäminen esimerkiksi sosiaalisessa mediassa on sallittu vain asianosaisten luvalla.
9. Elokuvien ja tallenteiden katselu
Asuntolassa katseltavien elokuvien ja tallenteiden katselussa on huomioitava ikäsuositukset. Aikuisviihteen sekä rasististen ja raakaa väkivaltaa sisältävien tallenteiden katselu on asuntolatiloissa kielletty.
10. Uhkapelien pelaaminen
Uhkapelien pelaaminen on kielletty.
11. Lemmikkieläimet
Lemmikkien pito asuntoloissa on kiellettyä.
12. Kestävä kehitys
Tarpeetonta sähkölaitteiden, veden ja energian käyttöä tulee välttää. Laitteet ja valot tulee sammuttaa huoneesta ja yhteisistä tiloista poistuttaessa. Jokaisen asukkaan on noudatettava jätteiden lajitteluohjeita.
13. Laitteiden tuonti
Räjähteiden ja muiden räjähdysherkkien tai syttymisherkkien aineiden, ampuma-aseiden, heittoveitsien, muiden vastaavien esineiden ja tarvikkeiden hallussapito ja säilyttäminen on kielletty opiskelija-asuntoloissa ja Ypäjän Hevosopiston alueelle pysäköidyissä ajoneuvoissa. Omien kalusteiden ja laitteiden tuominen asuntolaan on sallittu vain asuntolan ammattiohjaajan luvalla. Mikäli oman laitteen käyttämisestä aiheutuu haittaa, voidaan sen käyttö asuntolassa kieltää.
14. Ajoneuvoliikenne
Ajoneuvoliikenteessä tulee oppilaitoksen alueella noudattaa äärimmäistä varovaisuutta ja annettuja ohjeita. Pysäköinti on sallittu vain merkityillä parkkipaikoilla.
15. Ajoneuvot ja pysäköinti
Ajoneuvojen, kuten auton, mopoauton, mopon ja polkupyörän, pysäköinti, huolto ja säilytys on sallittu vain niille merkityillä tai varatuilla paikoilla. Ajoneuvoihin tarvittavat polttoaineet ym. säilytetään asuntolan ammattiohjaajan erikseen osoittamassa paikassa.
16. Henkilökunnan oikeudet ja velvollisuudet
Ensisijaisesti asuntolan ammattiohjaaja tarkistaa soluasunnon yhteisten tilojen siisteyden säännöllisesti. Asuntolan ammattiohjaaja tai muu henkilökuntaan kuuluva voi tarvittaessa tarkistaa asuinhuoneen, mikäli on syytä epäillä sairaskohtausta, vaaratilannetta tai epäiltäessä järjestyssääntörikkomusta.
Laajempi tarkistus asuinhuoneeseen voidaan suorittaa ainoastaan asukkaan kanssa yhdessä tai viranomaisen toimesta ilman opiskelijan suostumusta. Tarkastuksesta tehdään virallinen pöytäkirja, joka toimitetaan asukkaille ja muille tarpeellisille osapuolille. Henkilökuntaan kuuluvalla on oikeus tarkistaa asuntolahuone, mikäli on syytä epäillä, että asuntoon on tuotu sellaista esinettä tai ainetta, jonka hallussapito on laissa kielletty tai jolla voidaan vaarantaa omaa tai toisten turvallisuutta, taikka joka erityisesti soveltuu omaisuuden
vahingoittamiseen ja jonka hallussapidolle ei ole hyväksyttävää syytä. (L531/2017)
17. Kiinteistönhuolto ja kunnossapito
Kiinteistöhuoltohenkilöstöllä ja kiinteistön omistajille on oikeus suorittaa asuntolan tiloissa kiinteistön kunnossapidon ja käytön seurannan kannalta tarpeellisia tarkastuksia, korjauksia ja siivouksia myös asukkaiden poissa ollessa.
18. Asumisoikeuden päättäminen
Kun asumisoikeus päättyy, asukkaat huolehtivat huoneensa ja solunsa siisteydestä. Luovuttaessaan asuntolahuoneen ja huoneen avaimen, tulee huoneen olla siivottu ja siinä kunnossa kuin se oli opiskelijalle annettaessa. Avain palautetaan asuntolan ammattiohjaajalle ja hän tarkistaa huoneiston kunnon. Laiminlyönneistä aiheutuvista kustannuksista (esim. siivouskustannuksista, tavaran poistamisesta aiheutuneista kustannuksista tai ilkivallasta aiheutuneista korjauskustannuksista) on asukas/asukkaat korvausvelvollisia.
19. Järjestyssääntöjen rikkomukset ja kurinpito
Järjestyssääntöjen rikkomuksesta, kurinpidosta yleisesti ja kurinpidosta asuntolassa on säädetty ammatillisen koulutuksen lain (L531/2017) 85§ ja 86§:ssä. Opiskelijalle voidaan antaa kirjallinen varoitus, jos hän käyttäytyy väkivaltaisesti tai uhkaavasti,
menettelee vilpillisesti tai muuten rikkoo oppilaitoksen järjestystä (kts. järjestyssäännöt). Jos teko tai laiminlyönti on vakava tai jos opiskelija jatkaa järjestyssääntöjen rikkomista, hänet voidaan erottaa oppilaitoksesta määräajaksi ja/tai erottaa asuntolasta määräajaksi tai opintojen jäljellä olevaksi ajaksi.
Ottamalla vastaan asuntolapaikan opiskelija hyväksyy nämä säännöt ja sitoutuu noudattamaan
Hallitus hyväksynyt 21.3.2024