Hevosopiston koulutus
Hevosopistolla voit opiskella ja suorittaa hevostalouden tutkintoja ja tutkintojen osia. Ammatillisia tutkintoja ovat ammatilliset perustutkinnot, ammattitutkinnot ja erikoisammattitutkinnot. Hevosopisto järjestää myös ammatillista lisä- ja täydennyskoulutusta.
Perustutkinto on tarkoitettu ilman ammatillista koulutusta oleville sekä ammatinvaihtajille. Ammatillinen perustutkinto tuottaa laaja-alaiset ammatilliset perusvalmiudet alan eri tehtäviin. Lisäksi opiskelija saa erikoistuneempaa osaamista ja työelämän edellyttämää ammattitaitoa vähintään yhdellä työelämän osa-alueella.
Ammattitutkinto on tarkoitettu henkilöille, joka ovat hankkineet alan peruskoulutuksen tai vastaavan osaamisen työelämässä. Ammattitutkinnossa osoitetaan ammattitaitoa, joka on perustutkintoa syvällisempää tai kohdistuu rajatumpiin työtehtäviin.
Erikoisammattitutkinto on tarkoitettu henkilöille, jotka ovat alan peruskoulutuksen jälkeen kehittäneet ammattitaitoaan ja hankkineet vankan työkokemuksen alalta. Erikoisammattitutkinnossa osoitetaan ammattitaitoa, joka on ammattitutkintoa syvällisempää ammatin hallintaa tai monialaista osaamista.
Tutkinnot suoritetaan ja opinnot suunnitellaan tutkinnon perusteiden mukaisesti.
Ammatillisten tutkintojen rakenteeseen ja tutkinnon perusteisiin voi tutustua Opintopolun eperusteet-palvelussa.
Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS)
Opintojen alussa jokaisen opiskelijan kanssa laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS). Sitä päivitetään vähintään kaksi kertaa vuodessa ja aina tarvittaessa. Opiskelijan opintojen suunnittelusta ja etenemisen seuraamisesta vastaa nimetty opettaja eli vastuuohjaaja. Oppimisesta ja opintojen etenemisestä oman HOKSin mukaisesti vastaa opiskelija.
HOKSissa sovitaan
- opiskelijan tavoitteista
- urasuunnitelmasta
- suoritettavista tutkinnon osista ja opiskelusta
- aikaisemman osaamisen tunnustamisesta
- oppimista edistävistä oppimisen tavoista
- opiskelijan tarvitsemasta ohjauksesta ja tuesta
- mahdollisesta erityisestä tuesta
Jos opiskelijalla on on aikaisempaa osaamista, joka vastaa nyt suoritettavan tutkinnon ammattitaitovaatimuksia tai osaamistavoitteita, se voidaan tunnistaa ja tunnustaa osaksi suoritettavaa tutkintoa. Aikaisempaa osaamista selvitetään vastuuohjaajan kanssa HOKSia laadittaessa. Osaaminen voidaan tunnustaa aikaisempien todistusten perusteella. Tarvittaessa opiskelija voi täydentää aikaisempaa osaamistasi tai osoittaa sen näytössä.
Ammatillisessa oppilaitoksessa opiskellaan työelämän taitoja, joita voi oppia vain tekemällä työtä ja hankkimalla tarvittavan tietoperustan. Opintojen etenemistä voi seurata Wilma-järjestelmässä, josta näkee esimerkiksi oman HOKSin, lukujärjestyksen ja arvioinnit. Opiskelijalla on oman HOKSinsa mukainen läsnäolovelvollisuus opiskelussa ja työpaikalla tapahtuvassa oppimisessa. Opettajat seuraavat läsnä- ja poissaoloja. Jos opinnot eivät etene HOKSissa sovitusti ja opiskelijalle tulee poissaoloja (luvallisia tai luvattomia), on hyvä keskustella opettajan tai vastuuohjaajan kanssa poissaoloihin vaikuttavista asioista ja puuttuvan osaamisen hankkimisesta. Jos opiskelija on alaikäinen ja opinnot eivät tukitoimista ja ohjauksesta huolimatta etene HOKSin mukaan, oppilaitoksella on velvollisuus ilmoittaa siitä opiskelijan huoltajille /lailliselle edustajalle.
Hevosopistolla hankitaan osaamista monimuotoisissa oppimisympäristöissä.
Voit opiskella joustavasti oppilaitoksen lähiopetuksessa, talleissa ja tapahtumissa, työpaikoilla ja ItsLearning oppimisalustalla.
Wilma ja työjärjestykset
Työjärjestykset ovat nähtävillä Wilmassa
Tiedottaminen ja viestintä opiskelijoille ja huoltajille tapahtuu pääsääntöisesti Wilmassa (http://hevosopisto.inschool.fi).
Opintojen alkaessa opiskelijat saavat avainkoodin, jolla on mahdollista luoda käyttäjätunnus Wilmaan.
Alle 18-vuotiaiden opiskelijoiden huoltajille luodaan omat Wilma-tunnukset. Tunnukset lähetetään huoltajan sähköpostiin.
WIFI
Verkko on kaikkien opiskelijoiden vapaassa käytössä.
- Verkon nimi: guest
- Salasana: hevosopisto
Omien laitteiden käyttö
Älypuhelinten ja muiden mobiililaitteiden käyttö on oppituntien aikana kielletty muuhun kuin opetukseen liittyvään tarkoitukseen.
Puhelimen ja kuulokkeiden käyttö on kielletty käytännön harjoitusten aikana. Turvallisuuden vuoksi sinun tulee olla keskittynyt ympäristöösi, vaikket juuri olisikaan esimerkiksi käsittelemässä hevosta. Kaikessa tekemisessä tarkkaile hevosta, huomioi muut ihmiset ja ympäristön turvallisuus. Näin toimiessasi myös opit paremmin.
Poissaolot
Oppilaitos velvoittaa opiskelijaa osallistumaan HOKSin mukaiseen opetukseen. Opetukseen tulee saapua täsmällisesti.
Opettaja, ammattiohjaaja tai tallityönohjaaja voivat evätä myöhästyneen opiskelijan pääsyn oppitunnille, mikäli myöhästelystä aiheutuu haittaa muille opiskelijoille. Opiskelijan velvollisuutena on selvittää poissaolon aikana tapahtuneen opetuksen sisältö itselleen.
Lupa kaikkiin poissaoloihin anotaan hyvissä ajoin etukäteen. Alle vuorokauden kestävät poissaolot sovitaan vastuuohjaajan kanssa.
1–3 vuorokautta kestävät lomajaksot myöntää vastuuohjaaja. Yli 3 vuorokautta kestävät lomajaksot myöntää rehtori. Loma-anomus tehdään Wilmassa.
Yllättävästä poissaolosta tulee ilmoittaa mahdollisimman pikaisesti vastuuohjaajalle. Mikäli poissaolo sijoittuu tallissa tapahtuvan oppimisen ajalle, tulee poissaolosta ilmoittaa myös ohjaavalle tallimestarille. Luvattomista poissaoloista keskustellaan vastuuohjaajan kanssa. Runsaat poissaolot vaikuttavat opintotukeen.
Huoltaja kuittaa huollettavansa poissaolot merkitsemällä itse Wilmaan luvalliset.