Hevosopisto on yksi Euroopan suurimmista hevosalan oppilaitoksista. Hevosopisto tarjoaa opiskelijoille monipuolisen ja laajan valikoiman koulutusmahdollisuuksia, jotka kattavat hevostalouden eri osa-alueet.
Meillä voit suorittaa hevostalouden perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkintoja sekä liikunnan ja valmennuksen ammattitutkinnon. Lisäksi järjestämme lisä- ja täydennyskoulutuksia.
Hevosalan työhön liittyy aina vastuu elävien olentojen hoitamisesta ja hyvinvoinnista. Työ on usein fyysisesti vaativaa ja alalla on monenlaisia työaikoja. Asiakaspalveluosaaminen korostuu monissa alan palveluissa ja yrittäjyys on hevosalalla tyypillistä.
Opiskelu monimuotoisesti
Kaikissa tutkintokoulutuksissa on mahdollista opiskella monimuotoisesti. Monimuotokoulutus tarkoittaa työelämässä oppimisen yhdistämistä lähiopintoihin Hevosopistolla ja verkko-opintoihin. Työpaikoilla voi opiskella joko koulutussopimuksella, joka on palkatonta päätoimista opiskelua tai oppisopimuksella, joka on palkallinen työsuhde.
Työelämässä oppiminen
Oppisopimuskoulutus soveltuu sekä nuorille että aikuisille. Oppisopimus perustuu työnantajan ja vähintään 15-vuotiaan opiskelijan ja Ypäjän Hevosopiston väliseen määräaikaiseen työsopimukseen, johon kuuluu ammattiin kouluttaminen työpaikalla. Oppisopimuksen voi solmia myös toistaiseksi voimassa olevan työsuhteen rinnalle.
Oppisopimuksen kesto riippuu koulutuksen tavoitteista ja opiskelijan aikaisemmasta osaamisesta. Jokaisen opiskelijan kanssa tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma, jossa otetaan huomioon aikaisempi osaaminen, tausta ja elämäntilanne sekä työnantajan tarpeet. Lähiopintoja on n. kerran kuussa 2–3 päivän jaksoissa Ypäjällä.
Koulutussopimuksella opiskellaan oppisopimuksen tapaan pääosin työpaikalla, mutta palkatta päätoimisen opiskelijan eduilla.
Soveltuva työelämässä oppimisen paikka riippuu opintojen ja tutkinnon suorittamisen vaiheesta. Työpaikkoja voivat olla esimerkiksi:
- täysihoitotallit
- ratsu- ja ravitallit
- ratsastuskoulut
- ravi- tai poniravikoulut
- ratsutuspalveluja tuottavat yritykset
- erilaisia hevospalveluja tuottavat yritykset, kuten matkailu- hyvinvointi- tai terapiapalvelujen tuottajat
- kengitysyritykset
- valjasyritykset.
Opiskelu oppilaitoksen lähiopinnoissa
Hevostalouden perustutkintoa voi opiskella myös lähiopinnoissa Hevosopiston oppimisympäristöissä, joihin kuuluvat tallit, ulkoalueet, tapahtumat ja kilpailut, teorialuokat ja ItsLearning-verkko-oppimisalusta. Opintoihin kuluu käytännön tekemistä talleissa, pihatoissa ja laitumilla sekä tapahtumissa ja tietoperustan rakentamista opettajan johdolla oppimistehtäviä tehden. Lisäksi kaikkien tutkinnon osien opiskeluun kuuluu työelämässä oppimisen jaksoja.
Hevosopistolla on hevosurheilun valtakunnallinen valmennuskeskus, jonka eri kokoisissa kansallisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa ja muissa tapahtumissa opiskelijat työskentelevät alan ammattilaisten rinnalla oppien.
Opiskelu
Opinnot kestävät tutkinnosta ja opiskelijan aikataulusta riippuen yleensä 1,5–2,5 vuotta. Kaikkien opiskelijoiden kanssa tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma HOKS, jossa määritellään opiskelijan tavoitteet, oppimisen sekä tuen tarpeet ja tutkinnon suorittamisen aikataulu.

Hevostalouden perustutkinnon tutkintonimikkeet ovat:
- hevostenhoitaja
- hevospalveluohjaaja
- ratsastuksenohjaaja
Hevosopistolla voit valita opintoihisi esimerkiksi
- hevosvarusteiden valmistamista
- kengittämistä
- ratsu- ja ravihevosten hoitamista
- ratsuhevosten kouluttamista
- kilpahevosten hoitamista ja ravitallilla työskentelemistä
- tallin ja talliympäristön hoitamista
Hevostalouden ammattitutkinnon osaamisalat ja tutkintonimikkeet ovat:
- Ravivalmennuspalvelujen tuottaminen, ravivalmentaja
- Ratsuhevosen kouluttaminen ja valmentaminen, ratsuttaja
- Hevosten kengittäminen, kengittäjä
- Hevosvarusteiden valmistaminen, valjasseppä
- Hevoshierontapalvelujen tuottaminen, hevoshieroja
- Ratsastuksenopettaminen, ratsastuksenopettaja (AT)
- Hevosavusteisten palvelujen tuottaminen, hevospalvelujentuottaja
- Hevoskasvatuspalvelujen tuottaminen, hevospalvelujentuottaja
Liikunnan ja valmennuksen ammattitutkinnon osaamisala ja tutkintonimike:
- Valmennuksen osaamisala, valmentaja
Hevostalouden erikoisammattitutkinnon osaamisalat ja tutkintonimikeet ovat:
- Hevostallin toiminnan johtaminen, tallimestari
- Hevosten kengityksen asiantuntijana toimiminen, kengitysseppä
- Hevosurheilun johtaminen, hevosurheilumanageri
- Ratsastuksenopettaminen, ratsastuksenopettaja (EAT)
