Siirry sisältöön

Hae jatkuvan haun kautta ja suorita hevostalouden perustutkinto. Lue lisää >>>

Hevosopiston tarina

Hevosopisto / Hevosopiston tarina

Tarina

Tarinamme on pala suomalaista hevosurheilun historiaa.

Näissä talleissa on kasvatettu urheiluhevosia, opetettu niin valmentajia, ratsastuksenopettajia kuin kengittäjiäkin ja näillä kentillä on kisailtu paremmuudesta jo vuosien ajan. Kuten silloin ennen, niin myös nyt. Me haluamme kouluttaa hevosalalle parhaita osaajia sekä tarjota hevosurheilulle menestykseen tarvittavat eväät. Olemme ylpeitä historiastamme ja siksi haluammekin nostaa siitä esille muutamia avainkohtia.

talviravit

Valtion hevossiittolasta maatalousoppilaitokseksi

Valtion hevossiittola perustettiin Ypäjälle 18. maaliskuuta 1937 ja sen tehtävänä oli Suomen hevosjalostuksen edistäminen ja alan työntekijöiden kouluttaminen. Hevossiittolan perustamista ajanut komitea pohti perusteellisesti ja pitkään mahdollisimman hyvää sijaintia siittolalle. Kartanon laidunmaat tarkistettiin ja todettiin hevostenkasvatukseen erinomaisiksi. 1930-luvulla rakennettiin hevosvarikon ja ratsukoulun tallit, jotka nykyään tunnetaan I- ja II-talleina sekä ratsastusmaneesi, ”vanha maneesi”.

Puolustuslaitoksen hevoshoitokoulu aloitti toimintansa vuonna 1934 ja Valtion hevossiittola ja sen yhteydessä toimiva hevoshoitokoulu vuonna 1937. Kengityskoulu sijoitettiin siittolan yhteyteen vuonna 1946 ja ensimmäiset kengityskurssit alkoivat vasta 1948, jolloin koulun nimi vaihdettiin maatalousseppäkouluksi.

Vuonna 1955 siittolatoiminta sai lisää tilaa, kun puolustuslaitoksen yksikkö siirtyi Niinisaloon. Hevossiittolan nimi muutettiin vuonna 1957 Valtion hevosjalostuslaitokseksi ja tällöin laitoksen pääasialliseksi tehtäväksi asettettiin hevoskasvatus sekä hevosjalostukseen ja- talouteen liittyvä koe- ja tutkimustoiminta. Vuonna 1961 koulut saivat yhteisen nimen Ypäjän maataloudelliset oppilaitokset ja myöhemmin, vuonna 1969, nimi lyheni Ypäjän maatalousoppilaitokseksi. Laitoksessa oli mahdollista opiskella hevostaloutta ja lisäksi siellä järjestettiin seppäkoulutusta ja lyhytkursseja. 1970-luvulta lähtien alettiin järjestää yhteistyössä Suomen Ratsastusopiston kanssa ratsastuksenohjaaja- ja -opettajakursseja. 1980-luvulla laitoksessa toimi kolme erillistä opintolinjaa: hevostenhoitajan, maatalouskoneasentajan ja hevosten valmentajan opintolinjat.

Finnderby_sininen-logo

Hevostenhoitajakoulutuksessa käytettiin pääasiallisesti suomenhevosia, mutta vuonna 1986 oppilaitokselle hankittiin lämminverisiä ravi- ja ratsuhevosia. Vuonna 1989 oppilaitoksen nimi vaihtui taas, Ypäjän hevostalousoppilaitokseksi, joka tarkoitti sitä, että myös koulutusta ohjattiin entistä enemmän hevostalouspainotteisemmaksi.

Siittolan urheilualueella on jo 1800-luvulla sijainnut kilpa-ajorata.

Ensimmäiset ratsastuskentät rakennettiin armeijan toimesta 1930-luvulla. Derbykenttä perustettiin vuonna 1947 ja se pinnoitettiin uudelleen 1990-luvun alussa. Ensimmäinen kansainvälinen ratsastuskilpailu derbykentällä käytiin vuonna 1973, ensimmäinen Finnderby.

Hevosopiston tallit ilmakuva

Suomen Ratsastusopistosta Hevosopistoksi

Suomen Ratsastusopisto (SRO) aloitti toimintansa Ypäjällä vuonna 1972. Suomen Ratsastajainliiton (SRL) kannatusyhdistys hankki toimintaa varten Ypäjän kunnalta Varsanojan Kansakoulu-nimisen tilan rakennuksineen. Varsinainen rakennustoiminta alkoi vuonna 1972, jolloin opisto myös vihittiin käyttöön. Opistolla alettiin järjestää muun muassa SRL:n tuomari-, toimitsija- ja vammaisratsastuskursseja, ratamestariseminaareja, valmennusleirejä, nuorisojohtajakoulutustilaisuuksia ja ratsastukseen liittyviä erilaisia kursseja. Ratsastuksenopettajia alettiin kouluttaa vuonna 1974.

Ypäjä-hallin valmistuttua vuonna 1986 Suomen Ratsastajainliitto keskitti kaikkien lajien valmennustoiminnan Ypäjälle.

Valmennusleirejä ja koulutustapahtumia järjestivät muun muassa huippuvalmentajat Kyra Kyrklund, Silja Pursiainen, Jos Lansink, George Morris ja Eric Lette. Vuonna 1993 sekä Ypäjän hevostalousoppilaitos että Suomen Ratsastusopisto lakkautettiin ja niiden tilalle perustettiin osakeyhtiömuotoinen Hevosopisto Oy.

Nykyisen muotoinen Hevosopisto järjestää hevosalan ammatillisen koulutuksen lisäksi mm. kilpailuja ja tapahtumia, majoitus- ja ravintolapalveluita, valmennusta, kokous- ja elämyspalveluita sekä ratsastuskoulua. Keväällä 2017 Hevosopisto nimettiin Opetus- ja kulttuuriministeriön toimesta viralliseksi hevosurheilun valtakunnalliseksi valmennuskeskukseksi. Työ hevosurheilun ja hevosten hyväksi jatkuu suurella sydämellä.

Lue lisää:

Siittolanmäki 60 vuotta, Hevosalan tutkimus ja koulutus Ypäjällä 1937-1997, Ypäjä 1997.

Vieraile:

Vieraile Suomen hevosurheilumuseossa Ypäjällä