Siirry sisältöön

Hae jatkuvan haun kautta ja suorita hevostalouden perustutkinto. Lue lisää >>>

Suomenhevosten laatuarvostelun Finaali

3-5 vuotiaiden suomenhevosten laatuarvostelu on ollut käytössä jo 1990-luvulta, jolloin sitä kutsuttiin Nuorten suomenhevosten katselmukseksi. Vuodesta 2002 laatuarvostelu on järjestetty Suomenratsujen Kuninkaallisten yhteydessä Ypäjällä.

 3- ja 4-vuotiaat suomenhevoset osallistuvat karsintoihin, joita järjestetään neljällä eri paikkakunnalla ympäri Suomen. Karsintojen parhaat pääsevät syksyllä Ypäjällä järjestettävään finaaliin. 5-vuotiaat pääsevät mukaan laatuarvosteluun kilpailusuoritusten perusteella.

2024 Sh-laatuarvostelun karsinnat järjestetään tuttuun tapaan neljällä paikkakunnalla, hevosalan oppilaitoksissa. 
Ypäjän karsinnat järjestetään 4.-5.5.2024


Laatuarvostelun finaali järjestetään omana maneesitapahtumanaan Ypäjällä, 5.-6.10.2024. 


Karsinnoista finaaliin päässeet hevoset löytyvät tästä: FINAALISSA MUKANA

Finaalin ilmoittautuminen viim. su 22.9. tästä: ILMOITTAUTUMINEN

Ohjeita finaaliin osallistuville löydät tästä: OHJEETHevosopisto ja Ypäjän Hevosystäväinseura ovat sopineet yhteistyöstä tapahtuman järjestelyiden osalta siten, että tapahtumien kokonaisuuden koordinoinnista ja Ypäjän tapahtumien käytännön järjestelystä vastaa , yhteyshenkilönä Pauliina Pöntinen,
s-posti: shlaatuarvostelu.info@gmail.com, puh: 050 5230 641

Seuraa tapahtumia ja niiden valmistelua facebookissa!

Yleistä laatuarvostelusta

  • Kolmivuotiaita arvioidaan irtohypytyksessä, sekä yhdistetyssä rakenne- ja askellajikokeessa.. Nelivuotiaat suorittavat finaalissa yhdistetyn rakenne- ja askellajikokeen sekä lisäksi estekokeen. Askellaji- ja estekoe suoritetaan ratsain. Viisivuotiaat suorittavat laskellaji- ja estekokeen ratsastajan kanssa. Arvostelussa kiinnitetään huomiota muun muassa hevosen tasapainoon, yhteistyöhalukkuuteen ja ratsastettavuuteen.
  • Laatuarvostelussa huomioidaan varsoneet tammat siten, että 4- ja 5-vuotiaiden laatuarvosteluun saavat osallistua vuotta vanhemmat varsoneet tammat. Kuitenkin niin, että sama hevonen voi osallistua yhtenä vuonna vain yhden ikäryhmän laatuarvosteluun tai 6v kasvattajakilpailuun.

3-4-vuotiaat

  • Kunkin karsinnan osallistujamäärä vaikuttaa karsinnasta finaaliin pääsevien hevosten määrään (suhteutettu karsinnan osallistujamäärään)
  • Finaaliin pääsee molemmissa ikäryhmissä yhteensä n. 30 hevosta.
  •  4-vuotiaiden finaaliin pääsevät mukaan automaattisesti, ilman karsintaa, vuoden 2023 3-vuotiaiden laatuarvostelun kokonaiskilpailun kolme    parasta hevosta sekä lupaavin este- ja askellajihevonen (elleivät ne ole mukana kärkikolmikossa)
  • Lisäksi finaaliin voidaan kutsua ei-sijoittuneita hevosia karsinnan osallistujamäärään suhteutettuna. Varasijoja ei ole.
  • Vuoden 2024 Finaaliin päässeet hevoset  julkaistaan finaalin kutsun yhteydessä viim. 1 vko karsintojen jälkeen.

5-vuotiaat

  • 5-vuotiaiden laatuarvosteluun saavat ilmoittautua hevoset, joilla on ilmoittautumisajan loppuun mennessä suoritettuna hyväksytty tulos joko esteratsastuksessa vähintään 80cm tai kouluratsastuksessa helppo C tasoisessa luokassa. Kvaalikilpailun tulokset tulee olla nähtävillä KIPAssa.
    Tapahtuman pääyhteistyökumppanina Nutrolin!

Ohjeita finaalin osallistujille löytyy viereisestä linkistä: Finaalin ohjeet 2024

Suomenhevosten Laatuarvostelun tulokset 2023: Tulokset